viragLegfrissebb...


Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Számos új megjelenő információs anyag szükségessé tesz,i hogy a kisbabák táplálásával kapcsolatos új nézeteket közöljem...

További részletek…

 

viragKapcsolat

Email: napeledel@gmail.com

 

Nap-Kex

Horváth Ödön
Léggömbről a táj

 

Formátum: 165 × 235 mm
Terjedelem: 232 oldal
Kötés: cérnafűzött, keménytábla


Horváth Ödön első kötete szinte érezhető hullámmozgásban visszatérő és különböző témakörből összeállított versek gyűjteménye. Társadalmi visszásságok, vallásos érzelmek, hitvallások, filozófiai eszmefuttatások, Istenhez szóló versek, a szerelemről, az élet szépségeiről, a városi, a falusi élet szereplőiről, a halálról és a természetről szóló szonettek váltogatják egymást különös egymásutánban.

A versek hangvétele sokrétű: van komoly és ünnepélyes, szarkasztikus, lázongó, titokzatos, egyszerűen nemes. Több vers is érinti az élet és a halál kérdéseit, de mindegyikre jellemző a finom művű kidolgozás és a formai gondosság.

Ez a kötetnyi vers az embert valamilyen formában állásfoglalásra illetve gyönyörködtetésre készteti. A mű egésze az embert mutatja be, szívével és szellemével, ahogy lát, ahogy érez, ahogy él, ahogyan a valóságban megjelenik.

Horváth Ödön témaválasztásai jól mutatják be a költő széleskörű érdeklődését, gazdag élettapasztalatát, hiszen szonettjei gyakran megfigyeléseinek hű tükörképei. A kötetbe felvett versek legtöbbje az emberi lélek vívódásairól, és a költő életszemléletének megjelenítéséről szól.

A költemények alaphangvétele általában optimista és életszerető, de a súlyosabb témáknál találkozhatunk az emberiség és a természet jövőjéért aggódó, szomorú, sőt néha kétségbeesett hanggal is. Az Istenes versek hangvétele azonban mindig az életbe vetett hitről és a Teremtő iránti bizalomról szólnak; megkérdőjelezhetetlenül reményt fejeznek ki az emberi sorsot védelmező Gondviselés végső szavával kapcsolatban.

Az élet fonákságairól szóló versekben elénk tolulnak az ember és környezetének fogyatékosságai. A költő éles szemmel veszi észre mindazt, ami a közelünkben történik, és lélekben könnyen azonosul a társadalom szélére sodort embertársaival.

A szegények, a hajlott hátúak, a halállal szembenézők mellett ebben a lírában megjelennek a lélek torzulásának képviselői is.

A kötethez Győrffy Sándor készített tematikájában és hangulatában illeszkedő, ugyanakkor önálló művekként megjelenő grafikákat

Ruda Gábor

 

A kötet
a Nemzeti Civil Alapprogram és a Kismarosi Teleház Alapítvány
támogatásával jött létre.
Kiadta a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület.

Részletek a könyvből


Megrendelés