viragLegfrissebb...


Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Számos új megjelenő információs anyag szükségessé tesz,i hogy a kisbabák táplálásával kapcsolatos új nézeteket közöljem...

További részletek…

 

viragKapcsolat

Email: napeledel@gmail.com

 

Nap-Kex

Horváth Ödön
Más tájak felé

Formátum: 163 × 233 mm
Terjedelem: 240 oldal
Kötés: cérnafűzött, keménytáblaHorváth Ödön Más tájak felé című kötetére jellemző a finom művű kidolgozás és a formai gondosság. A költemények életünk fontos dolgairól szólnak. Tükrözik a szerző széleskörű érdeklődését, gazdag élettapasztalatát, érzékeny lelkületét. Hangszínezetük a témának megfelelően az optimista életigenléstől az emberiség és a természet jövőjéért való aggódásig terjedő széles skálán mozog.
A műben találhatók a tavaszról, az újjáéledésről, gyengéd érzésekről szóló versek, de olvashatunk benne létünk értelméről elmélkedésre késztető, filozofikus hangvételű költeményeket is. Sok helyen bukkanunk az emberi közösség szerepéről, a környezetünkért, a világért való közös felelősségvállalásunkról írt szonettekre.
A kötet egyik legfontosabb részét az életbe vetett hitről és a Teremtő iránt érzett bizalomról szóló versek alkotják, és megkérdőjelezhetetlenül fejezik ki a szerző reményét és hitét az emberi sorsot védelmező Gondviselés végső szavával kapcsolatban. Visszatérő téma a szerelemmel kapcsolatos élményanyag: a boldogság, a csalódás, a búcsú, az újra egymásra találás.
A költői mű felvonultatja az élet mindennapjaival foglalkozó témákat: felszínre jönnek a lét sötétebb pillanatai is. Az emberi gonoszság, mint világunk része.
A kötet vége felé borongósabb, őszi és téli hangulatú versek szerepelnek. Szóba kerül az öregedés valósága, nehézsége, de a múltra való emlékezés élménye is. Mint megannyi egymást követő filmkocka, hol „színesben”, élénken, hol „fekete-fehéren”, elhalványulóan, elmosódottan. Mint álmaink.
Felbukkanásukat irányítani nem nagyon lehet. Valamilyen lelki törvényszerűség szerint hirtelen, maguktól jönnek elő, hogy utána visszatérjenek a tudattalan mélységeibe, helyet kínálva újabb, megjelenő emlékképeknek.
Az olvasó műélvezete közben mindenképpen állásfoglalásra kényszerül. A verseskötet egészében véve az emberről, rólunk szól: szellemünkről, szívünkről, ahogyan látunk, érzünk, ahogy élünk, ahogy végső utunkkal találkozunk.

Az egész könyvre jellemző: a hosszabb sorokban írt, súlyosabb mondanivalójú szonetteket, rövidebb szótagszámú, játékosabb hangvételű versek követik, így a szerzőnek sikerül tartalomban és formában is változatos, élvezetes, izgalmas költészetet létrehoznia. Folyamatosan leköti olvasója figyelmét.
A kötet tíz ciklusból áll, és ciklusonként 27-27 szonettet tartalmaz. A művet a szerző leányának, Horváth Krisztinának tíz, a ciklusok előtt álló és különös ihletettséget tükröző festménye gazdagítja.

Szabados György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző a következőképpen nyilatkozott a szerzőről és költészetéről: „…minden szonett: egy-egy lépés, amely magával ragad. Kell ehhez, persze évődő képzelet, merengő erő, kíváncsiság, az időtlen rend csodálata és határtalan szomja. Kell ehhez irgalom és gyűlölet, szerelem és magány, béketűrés és béke. A szellem és a lélek gazdagsága. Sok minden kell, ami adva van, adva kell, hogy legyen, különben nincsen első sor, első vers, első kötet és »örök problematika«. És nincsen alázat – a teremtés és a Teremtő előtt, ahonnan derengő emlékével jött a költő, az ember.”

Ruda Gábor

 

A kötetet a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület együttműködésével adtuk ki.

Részletek a könyvből


Megrendelés