viragLegfrissebb...


Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Számos új megjelenő információs anyag szükségessé tesz,i hogy a kisbabák táplálásával kapcsolatos új nézeteket közöljem...

További részletek…

 

viragKapcsolat

Email: napeledel@gmail.com

 

Nap-Kex

Tartalom

 

Megelőzni jobb, mint gyógyítani

Táplálkozási szokásainkkal, munkánkkal és alvásunkkal kapcsolatban legfontosabb érdekünk, hogy mértékletességünkre figyeljünk. Buddha ugyanerről az életelvről prédikált: „Legyél mindig mértékletes, és erről az útról ne térj le!” – mondta tanítványainak. Valóban a mértékletesség a boldogság királyi útja.

Mivel a modern ember a mértékletesség vezérelvét nem veszi számításba, egészségét és jólétét teszi kockára. Az embernek beépülő, tiszta és jótékony táplálékra van szüksége. Manapság azonban azt eszi, amihez hozzájut, így megkárosítja egészségét. Táplálékunk fontos szerepet játszik egészségünk színvonalon tartásában. Arra kell törekednünk, hogy zsírszegény legyen, mivel nagy mennyiségű zsír fogyasztása egészségtelen testünknek, de szellemi jólétünk számára is. A fokozott eszem-iszom, emberi értékeink elvesztéséhez vezet. A hús és alkohol fogyasztása szervezetünk nagyfokú megterheléséhez járul hozzá, és számos betegségnek válik melegágyává.

Ha a szívet és a szívbetegségeket nagyító alá vesszük, fontos megállapításokat tehetünk. A betegségek kialakulása, a megelőzés kérdése, a szívbetegségek kezelése és gyógyítása mindennapos témakör. Az utóbbi időben a szívoperációk célravezetősége és azok következményei azonban egyre gyakrabban megkérdőjeleződnek. Meg kell értenünk, hogy a szív az emberi testben különleges szerepet játszik, hiszen annak a legtöbb szervtől eltérően állandó munkát kell végeznie.

A szívoperáció esetében ez a tény komplikációhoz vezet, mivel az operáció során a szívdobogást és a tüdő működését garantálni kell. 1956-ban leleményes orvosok kitalálták a szívoperáció során felhasználásra kerülő, a szív és a tüdő működését biztosító szív- és tüdőgépet. Ez a gép tisztítja a vért, és a vérkeringést folyamatban tartja. Ennek a gépnek a működését sokan ismerik a finomságokig. A szívet a géppel összekötő csövet a legnagyobb gonddal kell kezelni, mivel levegőbuborékok keletkezése a beteg életét veszélyezteti. Az áramszolgáltatás folyamatossága is nélkülözhetetlen. Ennek érdekében, generátorok beiktatására kerül sor, hogy az operáció során ne legyen áramkiesés.                                                                               
* * *

Nyújt-e a szívoperáció tartós gyógyulást? A szívoperáció csak akkor hasznos, ha a beteg utána normális életet élhet. Helytelen dolog azt feltételezni, hogy a szívbetegség gyógyításához az operáció az egyetlen megoldás A szívbetegség néhány fajtája orvosság adagolásával is segíthető. Véleményem szerint azonban minden ember elsőrangú érdeke megelőzni, hogy kialakuló szívbetegség áldozata legyen, és felül kell vizsgálnia táplálkozási és más jellegű szokásait.

Megelőzni jobb, mint gyógyítani. Szívbetegség kialakulására csekély az esély, ha táplálkozási szokásainkat kézben tartjuk, és bizonyos szabályokat betartunk. Vizsgálatok bizonyították, hogy nem vegetáriánus és alkoholfüggő személyek nagyobb kockázattal lesznek szívbetegek, mint a vegetáriánusok. Azonban, ha a vegetáriánus táplálék kiegyensúlyozott és egészséges akar lenni, tartalmaznia kell a zöldségekben található nagy mennyiségű C és E vitamint. Ezek a vitaminok nagymértékben megelőzik a szívbetegségek kialakulását. Ezért mindent el kell követnünk, hogy szervezetünk egészséges maradhasson.

A madarak és más állatfajták nem szenvednek szívbetegségben és emésztési gondoktól, mint az ember. Ez a természetes táplálék fogyasztásának köszönhető. Sajnos az ember ínyének rabszolgája és túlságosan is kedveli a sütött és főzött ételféleségeket. Manapság egészségünk kockáztatásával temérdek mesterségesen előállított táplálékanyagot és alkohol tartalmú italt veszünk magunkhoz. Amíg a vadonélő állatok természetes módon élnek a modern ember mesterséges életformája nagy terhet ró egészségünkre. Mértékletességünk ugyanakkor megakadályozza a legtöbb betegség kialakulását. Törekedjünk arra, hogy szervezetünknek megfelelő, élő táplálékot fogyasszunk. A mennyiségre vonatkozóan pedig kövessük Buddha tanítását: legyünk mértékletesek.

Horváth Ödön