viragLegfrissebb...


Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Számos új megjelenő információs anyag szükségessé tesz,i hogy a kisbabák táplálásával kapcsolatos új nézeteket közöljem...

További részletek…

 

viragKapcsolat

Email: napeledel@gmail.com

 

Nap-Kex

Tartalom

 

Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Igen. Az Élő Ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak és a superfood készítmények optimális természetes tápanyagok a kisbabák részére.
Ne féljünk időben elkezdeni adni nekik. A természet segít bennünket és gondoskodik gyermekeinkről.

A „nyers baba-étrend” utat nyit a természetes éhség- és szomjúságérzet kifejlődéséhez, elősegíti a természetes ízek utáni vágyat, a kezdet kezdetétől segíti a kisgyermek testsúlyának egyensúlyát, és távol tartja a gyermeket, később felnőtt korában is az egészségtelen táplálkozástól.

A kisbaba a természet adományozta, legtermészetesebb táplálékkal kezdi életét, az anyatejjel. Amikor az édesanya bioorganikus ételt fogyaszt, nem tehet gyermeke számára jobbat. A legjobb, ha a gyermek addig szopik, amíg édesanyjának és neki is a legkedvezőbb és legkényelmesebb. Több táplálkozási szakértő véleménye szerint az anyatej szoptatását a gyermek születésétől kezdődően két éves koráig kellene folytatni.
Milyen változatok lehetségesek?

Az anyatej helyett a nyers kecsketej jó választás (ez nem vegan táplálék) de ugyanúgy a nem besugárzott, nem pörkölt diófélékből vagy magvakból készített friss, (nem pasztörizált) nyers tej. Növényi eredetű tej készítéséhez a dió és a kendermag a legjobb. Másfajta felhasználható diófélék és magvak még: a napraforgómag, szézámmag, tökmag, mandula, pekándió, mogyoró, fenyőmag, makadámiadió.

A napraforgómagot és a tökmagot 4 óra hosszat kell beáztatnunk. A mandula áztatási ideje 12 óra, a dióé 2 óra.

A kendermagot, szézámmagot, pekándiót, mogyorót, fenyőmagot és a makadámiadiót nem kell beáztatnunk. A beáztatott magvak és diófélék könnyebben emészthetőek.
A turmixolt magvakból vagy diófélékből és a hozzáadott (1:4 arányú) vízből kapott keveréket szűrjük le, és csak a tejet használjuk fel.

A frissen szedett kókuszdió teje ugyancsak tápláló tejféleség, de túlzott zsírossága miatt nem lehet fő táplálékforrás a kisbaba számára.

A len- vagy chiamag áztató vizét felhasználhatjuk a gyermek első évében. Éjszakára áztassunk ¼ csésze magot félliter vízben és reggel szűrjük le a kapott folyadékot.
Az áztatóvíz víz helyett különösen alkalmas táplálékkiegészítőnek. Ha kívánatos, akkor az áztatóvizet édesíthetjük friss sztévialevelekkel.

Ha az anya 100%-ban szoptatja gyermekét, akkor nincs szüksége a fenti táplálékanyagokra.

A főtt kölesből, quinoából, hajdinából, amaranthból készített tejet a gyermek egyéves kora után adhatjuk az anyatej változataként. Ezek a gluténmentes és alacsony cukortartalmú tejfajták könnyen emészthetőek. A gabonaféléket forraljuk fel kétszer nagyobb mennyiségű vízben, majd zárjuk el alatta tüzet, fedjük be, és hagyjuk, hogy a víz felszívódjék. A puha, főtt gabonát legalább négyszeres mennyiségű vízzel turmixoljuk össze. A kapott, leszűrt, tejszerű folyadékot adjuk a babának.

Ezeket a gabonafajtákat beáztathatjuk, csíráztathatjuk is. A gabonacsírákat turmixoljuk össze vízzel. A nyers változat jóval táplálóbb étel. Az amaranthát, quinóát, hajdinát és a kölest 3-4 óra hosszáig áztatjuk. A hajdinát a folyamat során többször át kell öblíteni.
Másfajta folyékony tápanyagot, mint például a zöldségleveket csak hat hónapos korától adjuk a kisgyermeknek. Ezek a friss, organikus, zöld zöldségekből, uborkából, cukkiniból, csírákból és otthon készített füvekből készült levek hihetetlenül táplálóak. Mielőtt a különböző leveket keverve adnánk gyermekünknek, először csupán egy fajtával kezdjünk. A leveket négyszeres mennyiségű vízzel keverve adjuk a babának.
Ha lehetséges, a zöld leveket ne édesítsük almával, sárgarépával, céklával.
Ne adjunk a kisbabának cask tiszta alma- vagy más gyümölcslevet, mert túl édesek.
A nem vadon termett, organikus banán, még ha érett is, lágysága ellenére nehezen emészthető és túl édes is, ezért a kisbaba számára nem a legjobb étel.
Néhány nyersétel szakértő szerint az első évben ne adjunk szilárd ételeket és gyümölcsöt a kisgyermeknek. A folyékony étel megemésztése könnyű.

Számos kultúrában szokás a kisbabát 2 néha 3 éves koráig kizárólag anyatejjel táplálni, hiszen a gyermek gyomra és bélrendszere sokáig nem eléggé fejlett ahhoz, hogy a szilárd táplálékot megeméssze. Manapság azonban gyakran történik meg, hogy a kisgyermek túl korán kap szilárd ételt. Vannak anyák, akik kisbabájuknak már három hónap után kenyeret adnak a szájukba, és gyakran egy éves korukban már felnőtt táplálékkal etetik őket.
A korai szilárd étel fogyasztás a későbbi életkorban lehet elhízásunk oka.

A kisbabák az élet Kapha időszakában kezdik életüket. A felnőttek a Pitta időszakban élnek és 60 éves korunk felett kerülünk be a Vata időszakba.
Ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinket a Kapha jegyének megfelelően tápláljuk.
A Kapha időszakban az emésztés még fejlődésben van és nem nagyon erős. Ezért a a gyermeknek adott táplálék legyen melegítő hatású, könnyen emészthető, és ne kapjon se váladékot termelő, tehéntejet, se magas keményítő tartalmú ételt, mint a kenyér, a különböző kekszek, se rizsből, zabból vagy kukoricából készült tejet.

A keményítő tartalmú és túl édes ennivaló a kisgyermekeket nyugtalanná és hyper-aktívakká teszi. A keményítő tartalmú ételek váladékot termelnek és orrüreg-, fül- és arcüreggyulladáshoz vezetnek.

A szójatej ugyancsak nem jó anyatejpótló, éppenúgy mint a tápszerek. Az utóbbiak legtöbbször tehéntejből vagy szójatejből készülnek, nagy mennyiségű, nehezen emészhető, szintétikus vitamint tartalmaznak.

A kisbaba ételét legfeljebb kézmelegségűre melegítsük. Az ételhez adjunk hozzá melegítő hatású fűszereket: kardamomot, gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, köményt, édesköményt. Ételfelmelegítésre használjuk a turmixgépet, vagy tegyük a baba tálacskáját melegvízbe, és ételüket abban melegítsük fel kézhőmérsékletűre (au bain marie). Soha ne használjunk mikró-hullámsütőt.

A fűszerek segítik az emésztést. A kisbabának kezdetben csak egyfajta ételt adjunk (mono-diéta) mindegyik étel, ha jól készítjük el, alkalmas arra, hogy megtapasztaljuk: nem okoz-e allergiát, vagy kényelmetlenséget? Kísérletezzünk néhány napig, és csak utána adjunk másfajta ételt.

A kisgyermeknek szüksége van D vitaminra. Ennek érdekében napoztassuk, de a napsütés ne legyen túl erős. Teremtsük meg számára napi ritmusa érzékelését. Az étkezések közben ne adjunk neki se limonádét, se más édes italt (gyümölcsöt sem), ha szomjas kapjon jó minőségű, tiszta, szűrt vizet. Ha a gyermek tápláléka lédús, kevesebb vízre van szüksége.

Sok anya számára ezek a tanácsok túl keménynek, talán néha kegyetlennek is hangzanak, és valószínűleg nehéz is követniük. Az emberek szeretik a dundi, jóltáplált babát.
Az anyák gyakran elkényeztetik gyermekeiket, és nagyon nehezen mondanak nemet nekik. Ebből adódik, hogy a gyermekek hamar megszokják a saját ízlésük szerinti étkezést, válogatnak, kellemetlen érzésüket evéssel ellensúlyozzák, és ezen a későbbiek során bizony nem könnyű változtatni.

A gyermekneveléshez szeretet, odafigyelés, intelligencia, idő és nagyfokú türelem szükséges. A dolgozó anyák számára nem könnyű a különböző feladatok összehangolása és egyensúlyban tartása. A legnagyobb ajándék, amit egy anya gyermekének adhat, a harmónia, saját teje, és később az egészséges, fizikai, szellemi és lelki fejlődésük erős alapját megteremtő, organikus, Élő Ételekre való szoktatás.

Könyvemmel nem áll szándékomban a kisbabák számára megfelelő Élő Étel programot nyújtani. Ezen a téren nincsen elegendő tapasztalatom. Az elmondott ötletekkel csak azt szeretném elérni, hogy elmondjam, mennyi minden lehetséges. Ez idáig még nem találtam túl sok írott anyagot kisgyermekek Élő Étel táplálkozási programjáról, ezért több információ érdekében érdemes elolvasni Ruth Yaron „ Super Baby Food” című könyvét F.J. Roberts Publishing Company kiadásában.

Interneten is kutakodhatunk a szoptatással és az Élő Ételekkel kapcsolatos tájékoztató anyagokról: milyen anyatejpótló megoldások léteznek?

Internetes honlapok a témáról:

illi.org (La Leche League)
breastfeeding-mom.com/milk-banks
breastfeeding-mom.com/wet-nurse
notmilk.com
realmilk.com/where.html
soyonlineservice.co.nz/o3summary.html
soyonlineservice.co.nz/o4babyhealth.html

                                                                              

Joan van Rooijen