viragLegfrissebb...


Felnőhetnek-e a kisbabák nyers, Élő Étel étrenden?

Számos új megjelenő információs anyag szükségessé tesz,i hogy a kisbabák táplálásával kapcsolatos új nézeteket közöljem...

További részletek…

 

viragKapcsolat

Email: napeledel@gmail.com

 

Nap-Kex

Horváth Ödön
Az örök idő nyomában
Négy évszak haikui

 

Formátum: 124 × 197 mm
Terjedelem: 200 oldal
Kötés: cérnafűzött, keménytáblaEz a könyv a Cédrus Mûvészeti Alapítvány kortárs irodalmi alkotásokra 2009-ben kiírt pályázat (vers kategóriában) kiemelt alkotása!

Horváth Ödön bölcsességet rejtő kötetében filozófiai mélységekben jár, és egyúttal a haiku hulló levél könnyedségű és kicsinységű versformájával játszik. Könyvének címe Proust nagy művének (magyar) címével „vitázik”.

Az eltűnt idő nyomában Horváth Ödönnél örök idővé változik. Az idõ illanékonysága illetve elvont örökkévalósága a nyugati és a keleti bölcseletek jelentős részének lényegi különbsége: az európai ember számára az elmúlt idő eltűnik, visszahozhatatlan, megismételhetetlen mind egyéni létünkben, mind az emberiség történelmében.

Olyan az emberi nem, valamint a levél a faágon.
Földre zilálja a szél, de megint új sarja rügyedzik
A viruló erdőn, ha közelg a tavasz fuvalása,
Így pusztul az egyik fajzat, s más lép a helyébe.

Kelet és Nyugat gondolati rokonságát és különbségét Horváth Ödön már ezzel a cím-telitalálattal lényegretörően megragadta.
A haiku mindig természeti kép, meg kell jelölnie, melyik évszakról szól, ezért szerepel benne ú. n. évszakszó.

Horváth Ödön hónapos bontásában egy-egy hónap megközelítően azonos számú haikut kap. Már a január második miniatűrjében – hiszen ezek a kis természeti képek mind-mind miniatűr festmények – elhangzik az egész kötet egyik kulcs-sora: „emberek nélkül”.
Valóban ritka az ember ebben a csöndes, elmélkedő világban, de ha megjelenik – és ez ismét fontos európai sajátság! – mindig munkavégzés közben (hólapátoló, gesztenyét sütő öregasszony, pásztor, fejőlány, fagylaltárus – és így tovább, a munkák hónapos idõrendjében).

A haiku műfaji követelménye még a második és harmadik sor közötti ellentét, amelyet egy ú. n. hasítószó vezet be, és utána rendszerint valamilyen ellentét következik, ami csattanót hordoz.
Horváth Ödön mestere az ilyen szellemes meglepetéseknek:

Téli szobában
csöndesen cserélgetjük
lélegzetünket.

Miniatűröket említettem: valóban ezek a kicsiny, 17 szótagos strófák olyan gyönyörűségünkre szolgálnak, mint amilyen álmélkodó szeretettel nézegetjük egy kódex miniatúráit vagy egy filigrán elefántcsont-faragványt.

Szepes Erika

Részletek a könyvből

Megrendelés